Jak zrobić naleśniki amerykańskie - przepis

Naleśniki amerykańskie to potrawa powszechnie serwowana podczas amerykańskiego śniadania, która gwarantuje energię na cały dzień.

Jak zrobić naleśniki amerykańskie - przepis
Puszyste naleśniki amerykańskie

Kto z nas choć raz nie miał ochoty na puszyste placuszki serwowane z syropem lub płynną czekoladą, zupełnie jak w filmach? Zdradzamy prosty przepis na wyśmienite naleśniki amerykańskie.

Przepis na naleśniki amerykańskie

Do przygotowania naleśników amerykańskich będą potrzebne następujące składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Należy także  przygotować większą miskę, trzepaczkę, patelnię, najlepiej z teflonową powłoką  oraz łopatkę do przewracania naleśników.

Dowiedz się więcej: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże – wszystko o jajkach >>

Przygotowanie ciasta na naleśniki amerykańskie

  1. Do miski przesypujemy mąkę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  3. Następnie łączymy je z mlekiem, roztrzepanym jajkiem, cukrem oraz roztopionym masłem. Całość powinna uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto na prawdziwe naleśniki amerykańskie powinno przez noc odpocząć, by uzyskać odpowiednią pulchność, jednak odstawienie nawet na krótki czas, spełni swoje zadanie.

Zanim przystąpimy do smażenia  placuszków, rozgrzejmy patelnię, by nie przywierały i dawały się łatwo przewracać. Najlepiej użyć patelni teflonowej. Należy posmarować ją  masłem i kiedy roztopi się, ostrożnie wylać pierwszą porcję ciasta. Najporęczniej wykorzystać do tej czynności większą łyżkę.

Pierwszy naleśnik wchłonie nadmiar tłuszczu i następne będą idealne. Placek przewracamy na drugą stronę, gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowy ma złoty kolor i jest bardzo puszysty. Podaje się go, gdy jest jeszcze ciepły.

Naleśniki amerykańskie - smażenie

Jak urozmaicić ciasto na pancakes?

Przepis na naleśniki amerykańskie może być modyfikowany według potrzeb i pomysłów wykonawcy. Dobrym rozwiązaniem jest zastąpienie mleka kwaśną śmietaną lub maślanką, co doda placuszkom puszystości i oryginalnego charakteru.

Zamiast cukru możemy wlać dwie łyżki miodu dla delikatności ciasta, a na wzmocnienie zapachu ekstrakt waniliowy w płynie.

Do ciasta można także dodać trochę kakao, które nada placuszkom czekoladowy smak oraz ciemny kolor.

W oryginalnej wersji placki powinny być okrągłe i mieć średnicę od 10 do 15 cm, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by ich kształt także zmodyfikować. Ciasto na pancakes jest na tyle gęste, że można formować je przy użyciu silikonowych foremek, nadając racuszkom ciekawe kształty.

Dowiedz się więcej: Miód – rodzaje i właściwości >>

Jak zrobić naleśniki amerykańskie - przepis - czekoladowe pancakes

Naleśniki amerykańskie w wersji fit

Oryginalny przepis na pancakes zawiera w sobie niestety wiele składników, które trudno określić dietetycznymi. Nie oznacza to jednak, że osoby preferujące zdrową lub niskokaloryczną dietę muszą sobie odmawiać tego przysmaku. Aby nieco „odchudzić” placki, wystarczy zastąpić niektóre składniki ich bardziej zdrowymi odpowiednikami.

  • Białą mąkę pszenną możemy zastąpić mąką pszenną razową, która w porównaniu do tej pierwszej, zawiera więcej składników odżywczych oraz błonnika.
  • Cukier można zastąpić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym, który ma o połowę mniej kalorii lub stewią, która uznawana jest za najzdrowszy zamiennik cukru. Warto pamiętać, że zamienniki mają inny stopień słodkości niż cukier, dlatego 1 łyżeczkę cukru należy zastąpić zaledwie ½ łyżeczki stewii, ale aż 1,5 łyżeczki ksylitolu.

Dowiedz się więcej: Ksylitol – zdrowy zamiennik cukru >>

  • Masło można zastąpić olejem roślinnym np. olejem kokosowym lub w ogóle nie dodawać tłuszczu do ciasta.

Dowiedz się więcej: Do czego przyda się olej kokosowy w kuchni? >>

Warto pamiętać, że o kaloryczności pancakes w dużym stopniu decydują dodatki. Dla osób na diecie smacznym, a jednocześnie zdrowym dodatkiem będą wszelkiego rodzaju świeże owoce oraz ewentualnie jogurt naturalny z odrobiną miodu lub kilkoma kroplami syropu klonowego, który w ten sposób świetnie zastąpi bitą śmietanę.

Dowiedz się więcej: Przepis na naleśniki bez jajek, mleka lub glutenu >>

Jak zrobić naleśniki amerykańskie - przepis - naleniki z masem orzechowym

Pomysły na dodatki do pancakes

Do naleśników amerykańskich można stosować różnorodne dodatki, wzbogacając smak dania. Najprościej jest polać je tak jak w Stanach Zjednoczonych roztopionym masłem i syropem klonowym, który nie zawiera konserwantów i ma mniej kalorii niż miód.

Placki doskonale smakują również z dżemem lub borówkami. Owoce należy delikatnie wymieszać z ciastem i zrobić naleśniki, które nie tylko zaspokoją głód, ale dostarczą również jedynych w swoim rodzaju wrażeń smakowych, spotęgowanych wspaniałym zapachem.

Na świeżo usmażone i jeszcze ciepłe placki amerykańskie można położyć w zasadzie każdy rodzaj owoców. Najlepiej wybrać te sezonowe, które mają najwięcej smaku i aromatu.

Latem jako dodatki do pancakes sprawdzą się więc truskawki, maliny i owoce leśne, natomiast zimą banany, owoce kaki, kiwi itp. W przypadku braku dostępu do świeżych owoców, świetnym dodatkiem do naleśników będą również owoce z puszki np. brzoskwinie lub mrożone owoce. Inne ciekawe dodatki do amerykańskich naleśników to także:

  • masło orzechowe,
  • owocowy serek homogenizowany,
  • cukier puder,
  • marmolada, konfitura lub dżem (najlepiej domowej roboty),
  • syrop owocowy np. malinowy,
  • jogurt owocowy,
  • bita śmietana,
  • bakalie i orzechy,
  • polewa czekoladowa (gotowa lub własnej roboty),
  • miód,
  • gałka lodów.

Tak naprawdę do amerykańskich naleśników można dodać niemal wszystko, pamiętając jednak, że każdy słodki dodatek podnosi kaloryczność tego pysznego deseru.

Dowiedz się więcej: Naleśniki na słono – poznaj najciekawsze przepisy >>

Naleśniki amerykańskie - przepis

Jak naleśniki amerykańskie jedzą Amerykanie?

W Stanach Zjednoczonych pancakes jest daniem jadanym przede wszystkim na śniadanie i to przeważnie w weekendy, ponieważ na co dzień mało kto ma czas na to, by je przyrządzić (w ciągu tygodnia Amerykanie jedzą głównie płatki z mlekiem).

Takie śniadaniowe placki amerykańskie układane są na talerzu jeden na drugim w zgrabny stosik i polewane masłem lub syropem klonowym. Tylko czasami w wersji „na bogato” dodaje się do nich świeże owoce. Bywa także, że na jednym talerzu obok naleśników występują inne, słone składniki śniadania np. jajka sadzone oraz bekon. Co ciekawe, do ciasta na naleśniki nie zawsze dodawana jest mąka pszenna, lecz np. kukurydziana.

Tradycja jedzenia pancakes w Stanach Zjednoczonych jest tak silna, że w amerykańskim kalendarzu jest nawet specjalny dzień noszący nazwę tych naleśników. Pancake Day, zwany także Shrove Tuesday wypada zawsze we wtorek tuż przed Środą Popielcową, czyli pod koniec karnawału. Jest to odpowiednik naszego Tłustego Czwartku, tyle że my jemy podczas tego dnia pączki, a Amerykanie (a także mieszkańcy Wielkiej Brytanii, Irlandii, Australii i Kanady) zajadają się podczas Pancake Day naleśnikami.

Jak zrobić naleśniki amerykańskie - przepis - tradycyjne pancakes

Naleśniki tradycyjne czy amerykańskie?

Naleśniki amerykańskie znacznie różnią się od tradycyjnych naleśników, będących cienkimi, dość dużymi plackami, w które zawija się słodkie lub pikantne nadzienia. Przyjęło się, że puszyste pancakes jadane są w krajach anglosaskich, natomiast cienkie i pochodzące z Francji crepes głównie w pozostałych krajach starego kontynentu.

W przeciwieństwie do Amerykanów, Europejczycy wybierają jednak na śniadanie dużo chętniej kanapki z różnorodnymi dodatkami, natomiast naleśniki częściej serwują w porze obiadowej. Podawane w wersji amerykańskiej placuszki mogą stanowić wspaniały deser, najlepiej z dodatkiem kawy, wzmacniającej smak słodkiego dania.

Smakoszom trudno zadecydować, która potrawa jest smaczniejsza. Zarówno naleśniki amerykańskie, jak i tradycyjne znajdują swoich zwolenników. Zastosowanie przepisu na nowe danie wzbogaci nasze menu i sprawi, że poszerzymy naszą wiedzę o amerykańskiej kuchni.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Hintigo Hintigo [+ info]

HINTIGO to źródło najlepszych rozwiązań, porad i inspiracji, pozwalających szybko i skutecznie rozwiązać problemy życia codziennego. Wierzymy, że podejmowanie decyzji staje się łatwiejsze kiedy dysponujemy kompletnymi i rzetelnymi informacjami. Pragniemy, aby każdy użytkownik odwiedzający nasz portal znalazł dokładnie to, czego w danym momencie poszukuje - odpowiedzi na pytanie, porady, instrukcji, przewodnika.

Zobacz również