Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby

Jak suszyć grzyby, aby zachowały swój aromat i były pysznym dodatkiem do zup i sosów. Oto 5 najlepszych sposobów.

Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby
Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby

Grzyby to leśne plony, które możemy sami zebrać oraz cieszyć się bogactwem smaków i aromatów w domu. Nie wszystkie jednak konsumujemy od razu. Aby w pełni cieszyć się darami natury i zebranymi plonami naszych leśnych poszukiwań, zebrane grzyby najlepiej zakonserwować – najlepszym sposobem na ich przechowywanie jest suszenie. Jak suszyć grzyby, aby nie straciły nic ze swoich wartości i były idealnym dodatkiem do sosów i zup? Oto kilka sposobów.

Do suszenia nadają się prawdziwki, koźlarze i podgrzybki. Najpierw trzeba je oczyścić i pokroić. Sprawdzamy czy nie mają robaków i czyścimy je gąbeczką, a gdy są mocno brudne można je umyć wodą pod kranem, co jednak wydłuży proces suszenia. Kapelusze kroimy w plastry o grubości ok. pół centymetra, a nóżki na pół lub na trzy części. Do suszenia nadają się duże egzemplarze, małe lepiej zamarynować.

Sposób 1: Tradycyjne suszenie na nitce

Aby ususzyć grzyby na nitce nie potrzebujemy zaawansowanych technologii. Wystarczy igła, nitka i trochę przestrzeni. Grzyby będą schły naturalnie i powoli. Należy zadbać o to, aby grzyby były nawleczone dość luźno. Lepiej zrobić kilka nitek, niż obciążyć za bardzo jedną.

Girlandy z grzybów najlepiej zawiesić w dość przewiewnym i ciepłym miejscu. Nie tylko będą świetnie smakować, ale także mogą być ozdobą naszego domku na wsi lub na działce.

Dowiedz się więcej: Pomysły na tanie, jesienne ozdoby – TOP 7 >>

Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby - na nitce

źródło zdjęcia: naszepogorze.blogspot.pt

Sposób 2: Suszarka do grzybów

Jak suszyć grzyby w takim urządzeniu? Suszarka do żywności jest coraz częstszym wyposażeniem naszych domów, ponieważ suszymy różne pokarmy: owoce, warzywa, zioła. Jest to urządzenie elektryczne, które posiada kilka poziomów. Na nich układamy grzyby.

Po włączeniu uruchamia się sztuczny nawiew, który suszy pokarmy. Co jakiś czas musimy przekładać grzyby, aby ususzyły się równomiernie. Czas takiego suszenia to około 6 godzin. Gotowe grzyby powinny być lekko elastyczne i łamać się dopiero pod naciskiem.

Dowiedz się więcej: Jak długo gotować grzyby świeże i suszone >>

Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby - suszarka do grzybów

Sposób 3: W kuchence gazowej lub elektrycznej

Jeśli nie posiadamy automatu do suszenia, a chcemy szybszego efektu, możemy do suszenia użyć zwykłej kuchenki gazowej lub elektrycznej. Jak suszyć grzyby w piekarniku? To proste!

Musimy uzbroić się w specjalną siatkę do suszenia grzybów i nastawić temperaturę na 40-50 stopni. Można włączyć termoobieg. Drzwiczki piekarnika musimy pozostawić uchylone, dzięki temu ze środka wyparuje wilgoć. W ten sposób możemy ususzyć grzyby w kilka godzin. Starajmy się ich jednak nie przesuszyć, gdyż będą wówczas bardzo kruche.

Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby - w piekarniku

źródło zdjęcia: dompelenpomyslow.pl

Sposób 4: Na kaloryferze lub piecu

Jest to bardzo znany sposób. Grzyby nawlekamy na nitkę tak, jak do wcześniej opisanego suszenia tradycyjnego. To znacznie pomoże w ich przewracaniu. Grzyby kładziemy na papierze śniadaniowym i przykrywamy gazą, aby uchronić je przed kurzem i owadami. Jest to dobry sposób na suszenie podczas sezonu grzewczego. Najlepsza temperatura to 50 stopni Celsjusza.

Dowiedz się więcej: Jak marynować grzyby krok po kroku >>

Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby - na kaloryferze lub piecu

źródło zdjęcia: mporady.pl

Sposób 5: Na słońcu

Ten sposób ma dużą zaletę: nie pozwoli na przesuszenie grzybów, a z drugiej strony ma też jedną ogromną wadę: trzeba trafić na dobrą pogodę. Układamy grzyby na ruszcie lub siatce i układamy w słonecznym oraz przewiewnym miejscu. Należy je co jakiś czas przewracać. Przyda się także gaza, która uchroni je przed atakami owadów.

Jak suszyć grzyby - najlepsze sposoby - na słońcu

Grzyby suszone są niezawodnym dodatkiem do pierogów, zup, sosów i innych dań. Wymienione powyżej sposoby pozwolą nam cieszyć się w pełni ich niezwykłym aromatem. Teraz już wiemy jak suszyć grzyby, do dzieła!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również