Jak marynować grzyby krok po kroku

Nasi dziadkowie doskonale wiedzieli jak marynować grzyby, tak aby smakowały wyśmienicie. Poznaj sekrety doświadczonych grzybiarzy.

Jak marynować grzyby krok po kroku

Suszenie grzybów dla wielu osób jest bardzo proste i intuicyjne, natomiast nie wszyscy wiedzą, jak marynować grzyby. Marynowanie grzybów wydaje się skomplikowane, na szczęście jest to tylko mit, bowiem grzyby w occie są proste w wykonaniu. Zobacz, jak marynować grzyby szybko i smacznie.

Grzyby marynowane czy suszone?

Suszenie grzybów, choć proste w wykonaniu, jest dość czasochłonne. W piekarniku trwa kilka godzin i pochłania mnóstwo energii elektrycznej, zaś tradycyjne suszenie na nitce trwa o wiele dłużej. Ponadto źle wysuszone grzyby mogą gnić, dlatego suszenie wymaga od nas o wiele więcej uwagi, niż mogłoby się to początkowo wydawać.

Z kolei przygotowanie grzybów w occie nie jest tak pracochłonne, jak ich suszenie. Między innymi z tego powodu coraz więcej grzybiarzy decyduje się na ich marynowanie. Ponadto grzyby marynowane są bardzo pyszne, a tajemnicą jest tu odpowiednia zalewa do grzybów. To ona nadaje wyrazu, gdyż grzyby same w sobie mają neutralny smak.

Coraz więcej rodzin, chcąc podtrzymać w swoim domu tradycję kuchni polskiej, zastanawia się jak marynować grzyby. To nic trudnego! Poznaj proste triki, dzięki którym grzyby marynowane na pewno się udadzą.

Dowiedz się więcej: Ciekawe pomysły na obiad niedzielny dla rodziny >>

Jak marynować grzyby krok po kroku - grzyb w lesie

Jakie grzyby można marynować?

Aby grzyby marynowane w occie zachowały swój smak i aromat, warto użyć świeżych grzybów leśnych. Nasze babcie doskonale wiedziały, jak marynować grzyby i zdawały sobie sprawę, że mogą one mieć różny smak.

Wszystko zależy od danego gatunku grzybów, rodzaju i ilości octu, a także od przypraw i innych dodatków, które dodamy do marynaty. Należy tutaj także zaznaczyć, że doświadczeni grzybiarze uważają, iż najlepiej marynować grzyby takie jak:

  • koźlarze,
  • podgrzybki,
  • gąski,
  • kurki,
  • rydze,
  • opieńki,
  • borowiki,
  • maślaki.

Dowiedz się więcej: Gotowanie na parze – zasady i zalety >>

Jak marynować grzyby krok po kroku - grzyby świeże i marynowane

Prosty przepis na grzyby marynowane

Prosty przepis na kurki marynowane od wielu lat gości w polskich domach. Cieszy się ogromnym powodzeniem ze względu na smak i prostotę wykonania.

Tradycyjne kurki marynowane z cebulą i marchewką

Kurki marynowane – składniki:

  • Kurki (mogą być także inne grzyby) – ok. 400 g
  • Woda – 400 ml
  • 2 średnie cebule
  • Gorczyca – 1/3 łyżeczki na jeden słoik
  • Liście laurowe – 2 szt.
  • Pieprz – 3 kulki
  • Ziele angielskie – 3 kulki (aby ziele angielskie wydobyło więcej aromatu można je rozgnieść)
  • Ocet spirytusowy 10% – 150 ml
  • Sok z cytryny – 3 łyżki
  • Cukier – 4 łyżeczki
  • Sól – 1 płaska łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Przed przestąpieniem do pracy, grzyby należy dokładnie umyć oraz opłukać z piasku, ziemi i innych znajdujących się nań zanieczyszczeń.
  2. Oczyszczone i umyte grzyby należy zagotować przez około 3-5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny (sok z cytryny sprawi, że grzyby w occie nie będą czerniały). Po upływie tego czasu powinniśmy umieścić je na sicie i opłukać zimną wodą.
  3. Teraz pora na przygotowanie zalewy octowej: Do garnka wlewamy 400 ml wody i 150 ml octu, dodajemy: cukier, pieprz, sól, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy.
  4. W międzyczasie powinniśmy umyć i odparzyć słoiki oraz ich zakrętki. Kiedy będą już gotowe należy wrzucić do środka grzyby, obraną cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w cienkie plasterki oraz gorczycę. Następnie wlewamy wszystko przygotowaną wcześniej gorącą zalewą.
  5. Kiedy wszystkie składniki już będą w słoiku należy je zakręcić i umieściwszy je na rozłożonej ścierce odwrócić do góry dnem aż do całkowitego ostygnięcia.

Dowiedz się więcej: Jak długo gotować grzyby świeże i suszone >>

Jak marynować grzyby krok po kroku - grzyby w occie

Warto pamiętać: Grzyby marynowane powinny być małe, gdyż wówczas w większym stopniu wypełnią przestrzeń w słoiku, zaś duże grzyby idealnie nadają się do suszenia.

Jeśli chcemy marynować duże grzyby to po prostu przekrójmy je na pół lub na ćwiartki. Warto także zaznaczyć, że w jednym słoiku można bez obaw marynować różne rodzaje grzybów.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Syntia Militowska Syntia Militowska [+ info]

Mama Kasi i żona Marcina, właścicielka dwóch kotów. Na co dzień pracuje jako copywriterka, z zamiłowania pasjonatka rozwoju osobistego i założycielka bloga MissCoach.pl W wolnych chwilach zatopiona w książkach niepoprawna optymistka. Ma głowę pełną planów i marzeń. Uważa, że nic nie dzieje się bez powodu.

Zobacz również