Jak długo gotować grzyby świeże i suszone

Potrawy z własnoręcznie zebranych borowików i maślaków są wyjątkowo pyszne. Często jednak zastanawiamy się jak długo gotować grzyby świeże i suszone.

Jak długo gotować grzyby świeże i suszone
Jak długo gotować grzyby świeże i suszone

Jeśli sami zbieramy grzyby, możemy być z siebie dumni – w końcu jak na prawdziwego grzybiarza przystało, czasem naprawdę jest czym się pochwalić. Grzyby uwielbiamy ze względu na ich smak i aromat. Długo panował przesąd, że nie mają wartości odżywczych, teraz już wiemy, że niektóre gatunki posiadają wiele witamin i soli mineralnych. Musimy je odpowiednio przyrządzić, wówczas zastanawiamy się jak długo gotować grzyby.

Kupione na bazarkach lub zebrane własnoręcznie (pamiętajmy, aby nie zbierać grzybów w pobliżu dróg i zakładów przemysłowych) będą pyszną potrawą, jeśli tylko zastosujemy się do kilku podstawowych zasad.

Jak obgotować świeże grzyby?

Obgotowywanie to wstępna obróbka grzybów przed ich dalszym przyrządzaniem. Proces ten ma na celu lepsze przyswajanie białek i usunięcie toksyn, które grzyby bardzo łatwo wchłaniają.

Jeśli nie planujemy spożycia wszystkich grzybów od razu, możemy je zamrozić, wówczas również przyda się ich wstępna obróbka. Grzyby obgotowujemy także przed ich smażeniem.

Obgotowywanie grzybów krok po kroku

  1. Przed gotowaniem należy dokładnie oczyścić grzyby z igliwia i piasku, najlepiej zrobić to gąbeczką. Gdy są mocno zabrudzone trzeba je wymoczyć w wodzie, najlepiej z dodatkiem soli. Pomoże to w pozbyciu się larw, które mogą się w nich znajdować.
  2. Borowiki czy maślaki trzeba przekroić na mniejsze kawałki aby zobaczyć czy nie ma w środku nieproszonych gości z lasu. Czarne, robaczywe i zgniłe części należy odkroić.
  3. Grzyby gotujemy dwa razy, czyli zmieniamy wodę, do której przedostają się toksyny. Do wody dodajemy łyżkę soli. Pierwszą wodę po gotowaniu borowików zmieniamy po 15 minutach gotowania.
  4. Pianę, która się wytwarza podczas gotowania należy usuwać łyżką cedzakową.
  5. Do drugiej wody możemy dodawać przyprawy, marchew, cebulę, śmietanę, tak aby ugotować zupę lub pyszne grzyby w śmietanie.
  6. Średni czas gotowania borowików to około 30 minut.

Przed smażeniem także obgotowujemy grzyby około 30 minut, potem wystarczy krótkie smażenie (około 15 minut). Przed mrożeniem grzyby gotujemy 40-50 minut.

Uwaga! Pamiętajmy by kapelusze i trzony gotować osobno.

Stare borowiki mają niesmaczne trzony, dlatego najlepiej je wyrzucić, ewentualnie wysuszyć lub zamarynować. Wszystkie grzyby wymagają gotowania przed spożyciem. Wyjątkiem są tylko kurki, lecz nie można spożywać ich na surowo – trzeba je natomiast usmażyć. Także smardze wymagają podgotowywania.

Dowiedz się więcej: Jak marynować grzyby krok po kroku >>

Jak długo gotować grzyby świeże i suszone - grzyby marynowane

Jak długo gotować grzyby mrożone?

Nie rozmrażamy ich, wystarczy opłukać ze szronu. Tak jak świeże, gotujemy je dwa razy, zbierając pianę. Woda musi całkowicie pokrywać gotowane grzyby. Należy je gotować na małym ogniu pod przykryciem.

Jak długo gotować grzyby suszone?

Suszone grzyby najlepiej najpierw zamoczyć w zimnej wodzie na 6 do 12 godzin. Jeśli woda z grzybów jest czysta, możemy ją wykorzystać do gotowania, jeśli brudna – należy ją wylać.

Na garść grzybów potrzebujemy szklankę wody. Ile czasu gotować grzyby suszone? Krojone grzyby gotujemy 30 minut, całe 45 minut. Każdą wodę (oprócz pierwszej) z gotowania grzybów możemy wykorzystać do sporządzania sosów i zup.

Czas gotowania grzybów różnych gatunków

  • Maślaki – pierwsze gotowanie 10 minut, drugie 30 minut (z maślaków trzeba zdjąć skórę na kapeluszu).
  • Opieńki miodowe – gotujemy dłużej, niż maślaki – nawet do 50 minut. Zapobiegnie to wystąpieniu potencjalnej niestrawności po ich spożyciu.
  • Koźlarze – pierwsze gotowanie tylko do wrzenia, drugie 40-50 minut.
  • Boczniaki – nie gotujemy ich dwa razy, wystarczy tylko raz przez około 20 minut. Można je także usmażyć, na przykład w panierce.

Aby oczyścić ręce po grzybach można użyć kwasku cytrynowego lub cytryny.

Jak długo gotować grzyby świeże i suszone - grzyby w occie

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Julia Ziółkowska Julia Ziółkowska [+ info]

Julia Ziółkowska, absolwentka UKSW w Warszawie na Wydziale Historii Sztuki. Napisała dysertację na temat symboliki zwierząt w dziele Hieronima Boscha "Ogród rozkoszy ziemskich". Blogerka, od lat współpracuje z magazynami i portalami kulturalnymi, biznesowymi i lifestylowymi. Mieszka w Warszawie, mieście, które uwielbia. Najchętniej spędza czas w bibliotece lub swoim ogrodzie. Kocha życie, poezję, rękodzieło, teatr awangardowy, gry komputerowe oraz powieści Aldousa Huxleya i Philipa K. Dicka. Koneserka win i serów.

Zobacz również