Ciasteczka owsiane - zdrowe słodycze?

Dowiedz się, czy ciasteczka owsiane zawsze są synonimem zdrowej kuchni. Poznaj pyszne przepisy, dzięki którym z łatwością przygotujesz te smakołyki.

Ciasteczka owsiane - zdrowe słodycze?
Ciasteczka owsiane jako zdrowa i pyszna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy?

Czy ciasteczka owsiane są zawsze zdrowe? Podpowiadamy, co zrobić, żeby nie wpaść w pułapkę spożywania produktów, które wydają się być zdrowe, ale takie nie są. Obalamy dwa najczęstsze mity. Przedstawiamy interesujące przepisy na pyszne ciasteczka o nienagannym składzie.

Ciasteczka owsiane – obalamy mit numer jeden: zawsze są naturalne

Oczywiście, że ciasteczka owsiane są naturalne, jeśli wykonamy je sami w domu.

Gorzej jeśli nie lubimy lub nie mamy czasu gotować i skazani jesteśmy na produkt gotowy. Warto wtedy uważnie czytać etykiety, gdyż nawet najlepiej prezentujące się ciasteczka, ładnie opakowane i nazwane naturalnymi często, oprócz pełnoziarnistych płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki owsianej, zawierają następujące składniki:

  • Cukier i  składniki podobne do cukru: syrop glukozowo-fruktozowy, cukier inwertowany, syrop cukru inwertowanego, syrop glukozowy czy syrop fruktozowy;
  • Tłuszcze, zwłaszcza oleje roślinne – rzepakowy, palmowy;
  • Emulgatory: lecytyny (z soi, słonecznika), E 471, E 475, E 476;
  • Aromaty;
  • Barwniki;
  • Różne substancje spulchniające;
  • Sól.

Warto przeanalizować listę składników i zwrócić uwagę czy powyższe składniki występują, a jeśli tak, to w jakiej kolejności i w jakiej ilości.

Dowiedz się więcej: 5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe >>

Ciasteczka owsiane: Analiza przykładowych składników

Substancje słodzące

Jeśli już ciastka zawierają cukier, to najlepiej, żeby to był sam cukier, a nie rozmaite substancje słodzące (np. aspartam, acesulfam K).

Użyte tłuszcze

Przemysłowe ciasteczka będą również zawierały tłuszcze i lepiej jeśli będzie to olej rzepakowy niż palmowy, ale pamiętajmy, że olej rzepakowy zawarty w ciasteczkach nigdy nie będzie olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia na zimno. Zawsze będzie to olej rafinowany.

Emulgatory w wyrobach cukierniczych

Kolejnym składnikiem, który możemy znaleźć w gotowych ciasteczkach owsianych są emulgatory.

Lecytyna sojowa jest niestety najtańszą i przez to najpopularniejszą wersją. Powstaje z ziaren soi modyfikowanej genetycznie. Co więcej –  proces produkcyjny przebiega przy użyciu szkodliwych chemikaliów ( na przykład rozpuszczalnikiem jest heksan).

Jeśli chodzi o syntetycznie  otrzymywane emulgatory i stabilizatory kryjące się pod literką E:

  1. E 471 – estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu,
  2. E 475 – polirycynooleinian poliglicerolu,
  3. E 476 – estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego.

Już same nazwy przyprawiają o zawrót głowy! Oficjalnie odradza się spożywanie E 476, gdyż w testach na zwierzętach występowało powiększenie wątroby i nerek.

Powyższa lista ma charakter przykładowy i nie wyczerpuje tematu. Przy zakupie ciasteczek owsianych pamiętajmy, żeby czytać  skład. Jeśli chcemy zjeść zdrowe ciasteczka, najlepiej żeby lista składała się z kilku znanych nam składników. Jeśli nie demonizujemy cukru czy spulchniaczy (w końcu kupujemy ciasteczka!), to ważne żeby to był czysty cukier czy proszek do pieczenia. Oferta na rynku jest bogata, więc z pewnością znajdziemy zdrowe ciasteczka owsiane.

Dowiedz się więcej: Dobre nawyki żywieniowe – jak je skutecznie wprowadzić >>

Ciasteczka owsiane - zdrowe słodycze? - ciastka z piekarnika

Ciasteczka owsiane – obalamy mit numer dwa: są bezglutenowe

Owies zasadniczo jest zbożem bezglutenowym. Ważne jest wyizolowanie ziaren, upraw oraz całego procesu produkcji na każdym jego etapie. Mąka owsiana czy płatki owsiane, które nie są oznaczone jako bezglutenowe, gluten zawierają. Ten składnik jest zatem obecny w ciasteczkach owsianych, które nie zostały oznaczone jako produkt bezglutenowy.

Dowiedz się więcej: Przepis na naleśniki bez jajek, mleka lub glutenu >>

Ciasteczka owsiane - zdrowe słodycze? - ciastka w dłoni

Ciasteczka owsiane – zróbmy je sami

Aby mieć całkowitą pewność, co do jakości spożywanych ciasteczek, najlepiej wykonać je samodzielnie. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na ich wykonanie.

Ciasteczka owsiane – przepis na szybkie ciasteczka

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. W dużej misce wymieszaj: jajka, cukier, olej rzepakowy i mleko.
  2. Mieszając powyższe składniki, stopniowo dodawaj:  mąkę pszenną, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  3. Przełóż ciasto do foremek na muffiny (idealnie 12 sztuk) wysmarowanych uprzednio masłem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

Ciasteczka owsiane - zdrowe słodycze? - ciastka w formie babeczki

Ciasteczka bananowo-owsiane – przepis bez cukru i oleju

Owsiane ciasteczka z bananami to świetny pomysł na sycący deser dla każdego łasucha. Dodatkowo, jeśli wyeliminujemy z nich cukier i olej, otrzymamy ciasteczka w wersji fit, zawierające tylko wartościowe składniki.

Co więcej, płatki owsiane w połączeniu z bananem, miodem i cynamonem to kompozycja idealna – nie tylko na świąteczny stół, ale także jako zdrowa przekąska dla sportowca.

Jak je przygotować krok po kroku? Sprawdź tutaj.

Dowiedz się więcej: Co jeść przed i po treningu? >>

Ciasteczka owsiane - zdrowe słodycze?_serduszka

Ciasteczka owsiane w wersji świątecznej

Aromatyczne goździki oraz laska cynamonu to swoiste symbole zimowej kuchni. Jeśli dodamy do tego płatki owsiane, odrobinę kakao oraz kilka innych składników, otrzymamy korzenne świąteczne ciasteczka, którym nikt nie będzie mógł się oprzeć!

Jak je przygotować krok po kroku? Sprawdź tutaj.

Dowiedz się więcej: Wigilia bez glutenu, mleka i jajek – jak to zrobić łatwo i smacznie? >>

Ciasteczka owsiane - zdrowe słodycze?_ciastka z cynamonem

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Justyna Dębowska Justyna Dębowska [+ info]

Docenia życie w szacunku do przyrody ożywionej i nieożywionej poprzez świadomy wybór jedzenia, kosmetyków, środków czystości i ubrań, żeby zużywać mniej z dbałością o dobrą jakość. Dlatego stawia na potrawy ze składników ze sprawdzonych źródeł, a mydło i kremy robi sama. Nałogowo czyta literaturę faktu i uwielbia wszystko, co dotyczy krajów romańskich. W wolnym czasie ucieka w góry.

Zobacz również