Barszcz czerwony – najlepsze przepisy

Barszcz czerwony to specjalność kuchni polskiej. Czysty, wersji wigilijnej, jak i w innych odmianach, smakuje rewelacyjnie i ma dużo składników odżywczych.

Barszcz czerwony – najlepsze przepisy
Barszcz czerwony na każdą okazję

Nieprzypadkowo słowo „barszcz” występuje we wszystkich językach słowiańskich – to potrawa charakterystyczna dla regionu Europy Środkowo – Wschodniej, typowa także w kuchni żydów aszkenazyjskich, którzy również zamieszkiwali w tej części naszego kontynentu. Barszcz czerwony czysty podawany tradycyjnie podczas wieczerzy wigilijnej to tylko jedna z odmian tej zupy.

Czym jest barszcz? To zupa przygotowywana na zakwasie: w przypadku barszczu czerwonego jest to zakwas z buraków, inne odmiany gotuje się na bazie zakwasu żytniego, kapusty kiszonej lub szczawiu.

Barszcz z zakwasu żytniego, nazywany jest inaczej barszczem białym lub żurem. To także potrawa popularna w okresie świątecznym, jednak podawana raczej w czasie bożonarodzeniowego obiadu – podczas wieczerzy wigilijnej króluje postny barszcz czerwony, podawany z uszkami lub krokietami.

Najlepszy przepis na barszcz czerwony

Barszcz czerwony – najlepsze przepisy - barszcz wigilijny

Zakwas na barszcz wigilijny

Aby przygotować klasyczny barszcz czerwony na Wigilię potrzebujemy przede wszystkim zakwasu. Oczywiście można kupić gotowy, warto jednak przygotować go samodzielnie. Przepis na zakwas buraczany podaje na stronie Jadłonomia Marta Dymek – znana blogerka specjalizująca się w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej.

Warto skorzystać z tego przepisu, bo Marta Dymek często pokazuje nowoczesną wersję tradycyjnej kuchni opartej o świeże i naturalne składniki. Wiele dań wegańskich to przecież to, co dobrze znamy pod hasłem: kuchnia na dni postne.

Czego potrzebujemy, żeby uzyskać własny zakwas? Szczegółową instrukcję oraz porady znajdziemy na stronie Jadłonomia (sprawdź tutaj). Na blogu znajdziemy też przepisy na zupę na bazie tego zakwasu.

Dowiedz się więcej: 12 potraw wigilijnych – lista tradycyjnych dań >>

Barszcz czerwony czysty

Jeśli mamy już gotowy zakwas, możemy przystąpić do gotowania wigilijnego barszczu. Tradycyjny smak uzyskamy inspirując się przepisem Lucyny Ćwierczakiewiczowej – przedwojennej niekwestionowanej królowej polskiej kuchni.

Joanna Baranowska uprościła i uwspółcześniła przepisy tak, by były bardziej zrozumiałe i dostosowane do obecnych realiów. Oto przepis na barszcz wigilijny zaczerpnięty z książki „Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Potrawy świąteczne”.

Składniki:

  • Włoszczyzna
  • 3 suszone grzyby
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe

Wykonanie:

  1. Grzyby namoczyć w wodzie.
  2. Włoszczyznę obrać i zalać 2 l wody.
  3. Do włoszczyzny dodać grzyby wraz z zalewą oraz przyprawy.
  4. Doprawić solą i gotować pod przykryciem ok. 35 minut.
  5. Warzywa wyjąć.
  6. Dodać obrane i starte na grubej tarce buraki.
  7. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 2,5 godziny, następnie przecedzić, doprawić ok. 1/2 litra kwasu buraczanego, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Dowiedz się więcej: Najsmaczniejsze ciasta wigilijne na świąteczny stół >>

Przepis na barszcz ukraiński

Barszcz czerwony – najlepsze przepisy - barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to inna odmiana zupy na bazie buraków. W przeciwieństwie do postnego barszczu wigilijnego jest to barszcz czerwony na wywarze mięsnym.

Co ciekawe, w Polsce zupę tę przygotowuje się inaczej niż na Ukrainie, gdzie nieznana jest wersja z fasolą, do barszczu dodaje się natomiast kapustę.

Oto przepis na klasyczny barszcz ukraiński – oczywiście to tylko jedna z wielu wersji, bo niemal w każdym domu gotuje się tę zupę nieco inaczej, zmieniając proporcje składników. W domu rodzinnym autorki to zawsze zupa bardzo treściwa i zawiesista.

Składniki:

  • 25 dag żeberek wędzonych
  • 25 dag żeberek surowych
  • Szponder wołowy – mały kawałek, około 20 dag
  • 5 marchewek
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • Pół małego selera
  • Dwie średnie cebule
  • 6 buraków
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 30 dag fasoli typu Jaś (suchej)
  • 3 liście laurowe (suszone)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • Ewentualnie szklanka zakwasu buraczanego

Wykonanie:

  1. Fasolę moczyć przez noc.
  2. Następnie przygotować bulion – mięso zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1,5 godziny.
  4. Po tym czasie wyjąć mięso i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz buraki starte na tarce i fasolę.
  5. Po 15 minutach dodać włoszczyznę pokrojoną w talarki.
  6. Gotować jeszcze 20 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

Barszcz ukraiński wyśmienicie smakuje, jeśli dodamy do niego jeszcze zakwas buraczany. Nieco inny smak uzyskamy, dodając pod koniec gotowania słoiczek koncentratu pomidorowego.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Anna Pawłowska Anna Pawłowska [+ info]

Z wykształcenia - kulturoznawczyni, z zawodu – kobieta pisząca. Prywatnie -wielbicielka nowych miejsc, nowych smaków i nowych wyzwań. Miłośniczka literatury non-fiction, rosyjskich kryminałów i militariów.

Zobacz również