5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe

Reklamy promują te produkty żywnościowe jako zdrowe. Sprawdź, na co i Ty być może dajesz się nabrać. Dowiedz się, których produktów lepiej unikać.

5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe
Produkty, które uważane są za zdrowe, lecz w rzeczywistości takimi nie są

W gąszczu informacji, jakimi „bombardują” nas media trudno, szczególnie laikowi, rozpoznać, które z nich są prawdziwe. Atrakcyjni ludzie, a często również „eksperci” (a w rzeczywistości aktorzy grający ekspertów) zachwalają wybrane produkty spożywcze sugerując, że są one korzystne dla naszego zdrowia. No właśnie, czy naprawdę są? Ta lista może Cię zaskoczyć.

1. Soki owocowe

Po pierwsze większość soków dostępnych w sklepach jest odtwarzanych z zagęszczonego soku owocowego, również te 100%. Podczas tworzenia takiego zagęszczonego soku jest on poddawany pasteryzacji, aby zniszczyć wszelkie drobnoustroje oraz przedłużyć termin do spożycia.

Podczas tego procesu (działanie wysoką temperaturą) niszczone są częściowo składniki odżywcze oraz enzymy – sok znacznie traci na swojej wartości.

Po drugie fruktoza, która nie jest spożywana w postaci bogatego w błonnik całego owocu, bardzo łatwo odkładania jest w tkankę tłuszczową i przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości, a także chorób z nimi powiązanych jak cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia.

Chcesz się napić zdrowego soku? Wyciśnij go sam. Najlepiej z warzyw z dodatkiem owocu.

Przeczytaj o tym, dlaczego cały owoc jest lepszy od soku: Dlaczego CAŁE jest lepsze >> 

5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe - soki

2. Produkty typu light

Produkty te swoją nazwą sugerują, iż są „lekkie”, mniej kaloryczne, a tym samym zdrowsze. Nic bardziej mylnego.

Weźmy pod lupę colę light

Rzeczywiście dzięki wymianie cukru na słodzik zawiera ona dużo mniej kalorii, ale czy jest zdrowa?

Zawarty w niej kwas fosforowy przyczynia się do ubytków wapnia w kościach, co może doprowadzić np. do osteoporozy.

Sztuczne słodziki, które zawiera cola light również budzą kontrowersje. Aspartam i acesulfam K, bo o nich mowa, były przedmiotem licznych badań. W wielu z nich sugerowano szereg negatywnych reakcji na te substancje – od bólu głowy po nowotwory. Żadne badania jednak nie zostały uznane za jednoznacznie wskazujące na szkodliwość aspartamu i acesulfamu K, słodziki te zostały więc dopuszczone do obrotu. Pozostałabym jednak ostrożna z ich konsumowaniem, szczególnie w większej ilości.

Napoje typu cola light nie dostarczają też żadnych wartości odżywczych – od makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze) po witaminy, minerały, błonnik i inne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

A co z innymi produktami light?

Słodycze typu light zaskakująco często mają podobną kaloryczność do ich zwyczajnych odpowiedników.

To, że na opakowaniu jest wielki napis „bez cukru/tłuszczu” lub „0% cukru/tłuszczu”, nie oznacza, że produkt zawiera mniej kalorii, a już na pewno nie to, że jest zdrowy.

Omówmy krótko np. wafle kakaowe bez cukru firmy Wawel. W 100 g zawierają 482 kcal (czyli wciąż dużo), a na dwóch pierwszych miejscach (czyli tych składników w produkcie jest najwięcej) występuje mąka pszenna (która, ma wyższy indeks glikemiczny niż biały cukier!) oraz olej palmowy.

5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe - cola

3. Produkty dla małych dzieci

Ten punkt poruszam z wyjątkową przykrością. Wydawałoby się, że produkty przeznaczone dla małych dzieci są zdrowe… a jednak wcale tak być nie musi. Dzieci lubią słodki smak, którego można powiedzieć „uczą się” od urodzenia (mleko kobiece zawiera prawie 2x więcej cukru niż mleko krowie), a producenci to wykorzystują.

Przykładowo kaszka mleczno-zbożowa firmy Bobovita zawiera 34 g cukru prostego na 100 g produktu! 34 g czyli prawie 7 łyżeczek! W zalecanej jednej porcji jest 15 g cukru, czyli 3 łyżeczki. To naprawdę dużo.

Przypomnę tylko, że spożywanie cukru prostego grozi próchnicą, nadwagą i otyłością, cukrzycą typu 2, a nawet niektórym nowotworom.

Na szczęście są lepsze produkty spożywcze dla dzieci na rynku. Serdecznie polecam, w trosce o zdrowie dziecka, czytać skład!

5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe - karmienie dziecka

4. Produkty wege i bezglutenowe

To, że coś jest wege nie znaczy od razu, że jest zdrowe. To samo dotyczy produktów bezglutenowych. Oba te pojęcia znaczą jedynie tyle, że z produktów zostały wykluczone niektóre składniki. Wciąż jednak mogą być to produkty wysokoprzetworzone i zawierające niezdrowe składniki.

Przykład? Ciastka Oreo są wegańskie, a ich skład wygląda następująco:

  • mąka pszenna,
  • cukier,
  • olej palmowy,
  • kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 4,7%,
  • skrobia pszenna,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu),
  • sól,
  • emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa),
  • aromat.

5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe - ciastka

A tak wygląda skład bezglutenowych herbatników:

  • skrobia kukurydziana,
  • tłuszcz roślinny częściowo utwardzony palmowy, rzepakowy;
  • mąka kukurydziana,
  • cukier,
  • proszek mleczny odtłuszczony,
  • mąka ryżowa,
  • jaja,
  • skrobia ziemniaczana.

W obu przypadkach widzimy, że produkty te nie są zdrowe – zawierają cukier, olej palmowy czy syrop glukozowo-fruktozowy, który podobnie jak cukier oskarżany jest o bycie jednym z czynników epidemii nadwagi i otyłości na świecie.

5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe - produkty bezglutenowe

5. Płatki śniadaniowe typu „fit”

Ten produkt kojarzy się ze zdrowym śniadaniem i najczęściej reklamowany jest przez szczupłe atrakcyjne kobiety – mając, oprócz samej mylącej nazwy, sugerować, że jedząc je będziemy podobne – zdrowe, pełne energii, z piękną figurą. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Oto skład popularnych płatków śniadaniowych Fitness firmy Nestle:

  • pełne ziarna zbóż (58%) [pszenica (50,9%), owies (7,1%)],
  • ryż (37,4%),
  • cukier,
  • syrop cukrowy (syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego),
  • ekstrakt słodowy jęczmienny,
  • substancje wzbogacające [składniki mineralne: wapń, żelazo; witaminy: niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy (B9)],
  • sól,
  • syrop glukozowy,
  • przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli).

Oprócz widocznego pod różnymi postaciami cukru, płatki te zawierają 367 kcal na 100 g produktu, czyli mniej więcej tyle samo co naturalne i zdrowe płatki owsiane.

Przekonać może też nas cena:

  • Za 225 g płatków Fitness zapłacisz ok. 5-6 zł,
  • Za 500 g płatków owsianych zapłacisz od 2 do 4 zł.

To oznacza, że na pierwsze wydasz nawet 6 razy więcej!

Zdecydowanie polecam pełne minerałów, witamin i błonnika płatki owsiane.
Z dodatkiem wybranych orzechów, suszonych owoców, ziaren będą pyszne i dużo zdrowsze niż „gotowce” dostępne w sklepach.

5 (grup) produktów, które niesłusznie uważasz za zdrowe - płatki śniadaniowe

Jak widać niektóre produkty żywnościowe często mylnie uważane są za zdrowe. Stoją za tym działania marketingowe producentów, którzy zwyczajnie chcą sprzedać swój produkt, ale też brak wiedzy konsumentów.

Ze swojej strony polecam zawsze czytać skład produktu, a także zwrócić uwagę na zawartość cukru (można to odczytać z tabeli: węglowodany, w tym cukry – to właśnie w tym miejscu znajdziemy informacje o ilości cukru prostego. Aby lepiej wyobrazić sobie czy tego składnika jest dużo, możemy przeliczyć to na łyżeczki – 1 łyżeczka to 5 g). Warto, bo pamiętajmy, że jedzenie może być zarówno lekiem, jak i trucizną.

Źródła:
1) Etiopatogeneza otyłości Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie Kierownik Centrum: dr med. Agnieszka Jarosz
2) Source: Journal of Dental Hygiene, Vol. 82, No. 1, January 2007 Copyright by the American Dental Hygienists’ Association Bone Density and Consumption of Cola Beverages Karen B Williams, RDH, PhD
3) Joanna Grupińska, Teresa Grzelak, Marcelina Walczak, Marta Kramkowska, Krystyna Czyżewska KORZYŚCI I ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z KONSUMPCJĄ NATURALNYCH ZAMIENNIKÓW SACHAROZY* Zakład Biologii Chorób Cywilizacyjnych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Kierownik: prof. dr hab. n. med. K. Czyżewska

ZOBACZ RÓWNIEŻ

  • O autorze
  • Ostatnie artykuły
Barbara Mossakowska Barbara Mossakowska [+ info]

Specjalistka ds. dietetyki. Od ponad 20. lat choruje na przewlekłą chorobę (cukrzycę typu 1.), dzięki czemu wie jak duży wpływ na samopoczucie i chęć do działania ma odpowiednia dieta oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Od wielu lat interesuje się zagadnieniami dotyczącymi żywienia człowieka, czego wynikiem jest posiadany tytuł oraz prowadzenie bloga odietachizdrowiu.pl. W wolnych chwilach rysuje i słucha muzyki. Śledź na Instagramie

Zobacz również